Ilegalitati de la Garcina – partea II

11/11/2023 by Anonymous Piatra Neamt

Ilegalitati de la Garcina – partea II

Daca tot e sarbatoare astazi – Sf. Mucenic Mina, adica sarbatoarea talharilor, continuam cu talhariile din comuna Garcina ignorate de atata timp de autoritatile care ar trebui sa aplice legea si sa bage la puscarie toti vinovatii.

Ca sa poti sa construiesti casa (ilegal, dar totusi cu acordul Primariei Garcina si Inspectoratului de Stat in Constructii Neamt), trebuie sa ai un teren pe care sa construiesti (obtinut legal sau nu). Si ca sa obtii (ilegal) terenul pe care sa construiesti (ilegal) acea casa, ce poti sa faci altceva decat COMBINATII CU PRIMARIA GARCINA?! Dar cum faci aceasta combinatie?

Mai intai identifici terenul pe care doresti sa il detii (sa construiesti). Nu conteaza ca acest teren este in proprietate din anii 1960, nu conteaza ca pentru el s-a depus Cerere de Reconstituire drept de Poprietate in anul 1991 de catre mostenitorii legali, nu conteaza stramosii tai, nu conteaza nimic! Conteaza doar ca tu iti doresti terenul! Si ca sa ti se indeplineasca dorintele, Primaria Garcina te ajuta (ca doar este in sprijinul cetateanului, adica a TA)!

Si totusi, cum sa faci sa detii terenul (pentru care este Cerere de reconstituire drept de proprietate – depusa in 1991) pe care il doresti daca nu tot printr-o COMBINATIE?
O “COMBINATIE” cu autoritea locala (PRIMARIA GARCINA) care te ajuta pentru indeplinirea dorintelor tale! Mai precis, terenul pe care il doresti (pentru care era depusa cererea din 1991), Primaria locala Garcina:

– Il introduce in Domeniul Privat al Comunei printr-o Hotarare de Consiliu Local (in cauza HCL 35/2006) – nu conteaza ca terenul este in curtea si gradina omului care il detine din anii 1960 – Primaria locala Garcina, “transforma” (din pix) acest teren in drum, teren arabil si faneata ca sa il poata vinde ca il doresti! Nu conteaza ca este delimitat cu gard, poarta de acces la drum! El devine in hartiile Primariei Garcina teren drum, arabil si faneata! Astfel, din teren aflat in curtea si gradina omului (si ingradit) apare ca fiind in domeniul public, accesibil oricui. Astfel, Primaria Garcina a “spalat” terenul din proprietate privata in domeniul public!

– Aproba vanzarea terenului prin alta Hotarare de Consiliu Local (in cauza HCL 35/2008). Nu conteaza ca HCL 35/2008 este ilegala, ca nu are voie sa-ti vanda teren prin atribuire directa, ca nu este semnata de legalitate, nu conteaza nimic din legile din aceasta tara (la fel ca in cazul constructiei imobilului, legile sunt pentru altii – Autorizatia de Construire este doar orientativa). Conteaza doar ca tu iti doresti terenul si Primaria Garcina este alaturi de tine si doreste sa-ti indeplinesti visele (care se indeplinesc in final)!

– Ulterior urmeaza vanzarea – cumpararea la notariat! Ca sa fie legal totul!

Cumparator: Stiti, imi doresc terenul (curtea si gradina) din str. Trandafirilor – Garcina care este utilizat la comun acum de mostenitorii lui Fermas C Constantantin. Cum putem sa facem sa ajunga in proprietatea mea?

Reprezentant Primaria Garcina: Simplu! Faci o cerere catre Primaria Garcina (catre Primar) in care tu mentionezi ca iti doresti terenul! Si noi, Primaria Garcina (ca suntem in slujba cetateanului, adica a TA), iti vom vinde terenul! Ca il doresti!

Cumparator: Pai si acest teren (pe care il doresc) cum ajunge sa fie in proprietatea mea? Doar asa fac o Cerere si sunt proprietar?

Reprezentant Primaria Garcina: Nu, Cererea este doar pentru a crea o aparenta legala pentru vanzarea terenului. Dar aceasta aparenta legalitate trebuie realizata spre perfectiune (ca sa ai toate justificarile ca a fost realizata legal vanzarea)– in caz ca cineva contesta instrainarea terenului. Pentru a atinge perfectiunea pentru o vanzare ilicita a terenului, sunt mai multi pasi de indeplinit. Dar stai linistita. Maxim in 4 luni, o sa fii PROPRIETARA pe terenul pe care ti-l doresti! Dar pentru asta, (doar ca sa avem acoperire) trebuie sa mai facem unele proceduri legale: trebuie sa facem etapele legale (chiar daca doar le simulam), noi le facem astfel incat TU (care iti doresti terenul) sa obtii ceea ce iti doresti! Asa ca pasii sunt urmatorii:

1. Platesti terenul in cauza (cu chitanta la noi, la primarie!);
2. Depui Cererea prin care tu, ne soliciti ca noi sa iti vindem terenul de 1086mp;
3. Consiliul Local, prin HCL aproba vanzarea terenului de 1086 mp. Vindem terenul doar dupa ce s-a aprobat in cadrul Consliului Local (ca apoi daca intreaba cineva ceva, sa putem spune ca a asta a fost vointa Consiliului Local, si primarul doar pune in aplicare “dorinta” Consiliului Local Garcina);
4. Evaluam valoarea terenului de 1086mp pentru care ai depus cerere (dupa Hotararea Consiliului Local);
5. Vanzarea terenului la notar! Ca sa facem legal totul!

Cumparator: Vai, dar stiu ca terenurile sunt scumpe. Fiind in 2008, in plina explozie a preturilor terenurilor terenul este destul de scump… Oare nu putem face fara evaluare?

Reprezentant Primaria Garcina: Stai linistita! Dupa cum stii (ca esti din Garcina) la noi terenurile sunt foarte accesibile! Ca de aceea cauta lumea sa cumpere la noi in comuna! CA SUNT IEFTINE TERENURILE! Si oricum, fara Evaluarea terenului, nu putem sa vindem! Ca repet, “trebuie sa respectam” legislatia!
Dar pentru evaluare, o sa vina o doamna expert (autorizata legal sa faca aceste evaluari legale) si o sa stabileasca pretul per metru patrat al terenului din comuna. Pretul stabilit in functie de pretul pietei! Noi vindem doar legal asa ca stai linistita! In comuna, indiferent de suprafata (886mp sau 1086 mp) pretul este acelasi. Si nu o spun eu! O spune doamna evaluator acreditata legal pentru acest lucru! Noi facem totul legal! Stiu ca pretul la teren in Garcina este mic, deci nu ai de ce sa iti faci probleme! Pretul pentru terenurile din comuna (nu conteaza suprafata) este de 1000 RON. Adica in cazul tau, 0.92 ron per metru patrat! Mai putin de un leu per metru patrat (in 2008)! Ti se pare scump 0.92 RON per metru patrat? Sa stii, ca nu prea putem sa vindem mai ieftin de atat, ca apoi o sa devina suspecta vanzarea! O sa spuna cineva ca vindem teren la pret derizoriu, si nu am dori sa avem probleme ulterioare. Asa, la pretul de piata, stabilit in urma evaluarii (de evaluator autorizat), nu ai de ce sa iti faci griji! Repet, evaluarea o sa fie peste 3-4 luni, dar atat este pretul pentru cei 1086 pe care ti-i doresti! Deci daca esti hotarata, poti sa platesti acum cei 1000 ron cat o sa coste terenul in evaluarea viitoarea a doamnei evaluator!

Cumparator: Dar acum suntem in august 2008. Pot eu sa platesc acum cei 1000 ron la casieria Primariei Garcina si apoi sa faceti Evaluarea terenului la suma de 1000 ron si abia apoi sa imi vindeti terenul de 1086 mp la notar pentru 1000 ron? Cat timp ar dura de la plata aceasta de 1000 ron pana devin eu proprietar pe teren?

Reprezentant Primaria Garcina: Sigur ca putem! Ca suntem in slujba cetateanului! Si daca tu ai platit in august, inseamna ca ti-ai dorit acest lucru si noi tinem cont de dorintele cetatenilor comunei Garcina! Ca si perioada, daca tu platesti acum in august, prin noiembrie-decembrie o sa fii proprietara! Nu dureaza mult procedura totala! Doar tu sa fii hotarata, sa iti doresti terenul si sa iti permiti sa platesti cei 1000 ron pentru el.

Cumparator: Vai, dar stiu ca aceste evaluari costa destul de scump… Alti bani pe care trebuie sa-i dau la evaluator… Creste in final pretul de achizitie al terenului… Eu voiam sa nu crestem costurile…Cred ca evaluarea o sa fie mai scumpa decat pretul terenului… De la 0.92 RON per metru patrat, ajung la vlaoarea totala cu evaluarea la aproape 2 RON…Aproape 50 de eurocenti per metri patrat… Mi se pare cam scump asa…

Reprezentant Primaria Garcina: Stai linistita! Cine a spus ca o sa platesti tu pe doamna evaluator? NOI O PLATIM! NOI, PRIMARIA LOCALA GARCINA PLATIM EVALUAREA, ca noi o sa-ti vindem tie! Si tu, nu trebuie sa platesti Evaluarea! Deci nu o sa ai cost suplimentar! Noi (Consiliu Local -Primaria Garcina) platim pe doamna evaluator ca noi vindem terenul! Tu, ca si comparator, nu ai treaba cu aceste costuri de plata evaluator! Noi ne asumam costurile suplimentare! Tu platesti (cu chitanta ca nu facem lucruri ilegale) cei 1000 RON pentru cei 1086 mp. O sa fie pretul final per metru patrat de 0.92 ron! Mai putin de 1 leu per metro patrat!

Cumparator: Dar stiti, terenul este ingradit cu gard la la drum, gard facut acolo din anii 1960 de proprietari… Nu o sa fie o problema? Trebuie sa darame gardul la drum? Si utilizeaza terenul ca si curte si gradina in care se pune zarzavat, au copaci, culeg fructe de acolo… Deci o sa fie activitate…

Reprezentant Primaria Garcina: Nu, stai linistita. Noi deja am facut in acte terenul ca ne apartine! Prin HCL 35/2006! In acte, l-am facut ca este drum (227 mp), teren arabil (760 mp) si faneata (99mp)! Fara gard in acte! Nu avem noi treaba cu gardul! Nu conteaza ce este la fata locului! Conteaza ce este in documente! Si noi facem facem documentele! NOI, PRIMARIA GARCINA! Si este totul stabilit! De fapt, in documente, din 2006, terenul de 1086 mp (pe care tu ti-l doresti) este drum de access pentru cele doua case, care se continua cu teren arabil si faneata pana in paraul Cuejdi! Deci nu ai de ce sa iti faci griji! In 3-4 luni, terenul o sa fie al tau! Nu are legatura, nu are treaba cu ce a fost odata acolo. Conteaza doar documentele recente! In Raportul de evaluate teren, oricum o sa evaluam teren Drum Arabil si Faneata.

Cumparator: Si, dupa ce terenul o sa fie al meu, pot sa fac gard si sa imi fac un foisor cu gratar/sau altceva ce doresc?

Reprezentant Primaria Garcina: Cred ca cel mai bine ar fi sa mai amani o perioada sa revendici terenul. Cativa ani, ca sa nu cream discutii (ca totusi este stapanit din anii 1960 si cu Cererea depusa din 1991), sa nu spui cuiva ca detii legal terenul. Sa il lasi asa, cum este in utilizare din anii 1960. Ulterior, dupa cativa ani (cam 10-11 ani) poti sa-l revendici linistita! Oricum terenul o sa fie al tau in acte. Deci nu ai de ce sa te lauzi ca ai teren, pentru ca stii de ce? Dupa un numar de ani (mai mare…) SE PRESCRIU FAPTELE PENALE! Si indiferent ce ar spune unul altul (adica mostenitorii lui Fermas Ghe. Constantin – care a depus Cererea in 1991), tu spui ca ai fost comparator de buna credinta! Ca doar stii, am facut totul legal. De aceea trebuie sa respectam pasii de mai sus pe care ti-am spus (plata teren, cerere, HCL, evaluare, vanzare teren)! Dar tu, oricum detii terenul in acest timp in baza contractului de vanzare cumparare viitor! Deci fii fara grija, dar nu ocupa legal terenul. Si nici nu o sa-l ia altcineva (ca este intabulat, cu toate actele…). Sa lasi terenul in utilizare, asa cum este din 1960. Ca sa nu se afle prea curand ca l-ai cumparat in 2008.
Deci daca esti hotarata, trebuie sa platesti acum (august 2008) cei 1000 ron (suma la care va fi evaluat terenul in noiembrie 2008 – cand va realiza doamna expert evaluarea in cauza) si abia apoi face vanzarea la notar. Asa ca nu incepem nimic daca nu platesti suma de 1000 ron. Si ca sa putem sa dovedim ca a fost legala instrainarea terenului de 1086 mp, iti facem (noi – Primaria Garcina) si chitanta! Sa nu existe dubiu ca noi am avut vreo intelegere si ca te-am favorizat sau ca mi-ai dat alte foloase necuvenite ca sa cumperi terenul! Cu chitanta, legal, fara probeleme! TOTUL LEGAL! Noi, in cadrul Primariei Garcina, facem totul legal, cu HCL, chitanta, evaluare teren, astfel incat sa nu poata sa spuna nimeni nimic ulterior (si sa ai si documente justificatoare). Fara probleme viitoare! Deci, iti doresti terenul? Te duci sa platesti cei 1000 ron?

Cumparator: BINE! FACEM! Am incredere in dumneavoastra ca stiti mai bine cum functioneaza treburile in comuna Garcina cu terenurile. Ca nu degeaba sunteti aici…! Ma duc sa platesc cei 1000 ron pentru terenul de 1086mp! Am primit chitanta nr 3341/26.08.2008 ca am platit suma de 1000 ron. Ce fac cu ea?

Reprezentant Primaria Garcina: Chitanta o tii pana cand facem Contractul de vanzare cumparare teren 1086 la Notariat. In baza acestei chitante (din august 2008) facem vanzarea terenului care va fi peste 3-4 luni de acum incolo!
Sa revii la Primaria Garcina sa depui Cererea prin care ne soliciti sa iti vindem terenul de 1086 mp si apoi Consiliul Local (nu eu) o sa faca Hotararea prin care aproba vanzarea terenului de 1086 mp (pe care ti-l doresti). Apoi evaluarea terenului, si la sfarsit VANZAREA finala!

Cumparator: Gata! Am depus solicitarea de vanzare teren 1086 mp! Stiu ca este 17 septembrie si eu am platit in august cei 1000 ron pentru teren, dar am depus Cererea despre care mi-ati spus! Am primit si numar de inregistrare! Numarul 4285 din 17.09.2008. ASA ESTE, FACEM TOTUL LEGAL!

Reprezentant Primaria Garcina: Uite, si Consiliul Local a aprobat vanzarea terenului pentru care ai platit in august! Tot in septembrie (29), Consiliul Local al comunei Garcina a aprobat prin HCL 35/2008 vanzarea directa a suprafeetei de 1086 mp. Cu pretul care va fi conform raportului de evaluare pe care o sa-l faca doamna evaluator autorizata legal! Deci urmeaza evaluarea si vanzarea! In maxim doua luni, terenul este al tau! Cu evaluarea, sa stii ca merge repede ca doamna evaluator a mai evaluat terenuri in comuna si nu sunt probleme! Si pretul terenului, o sa fie de 1000 RON! Ca doar ai platit luna trecuta (in august) pentru el! Ai si chitanta 3341/26.08.2008 pentru cei 1000 ron…

Cumparator: Dar vai, HCL 35/2008 nu este stampilata, nu este semnata de legalitate de catre domnul secretar…Putem face vanzarea daca nu este semnata pentru legalitate? Nu o sa avem probleme?

Reprezentant Primaria Garcina: Atata timp cat avem aceaasta foaie de hartie, putem sa vindem fara probleme! Stai linistita! Sa nu iti faci probeme! In baza ei, vindem ce scrie acolo! Este de fapt, dorinta Consiliului Local Garcina sa vanda terenul de 1086 mp… Reprezentantul primariei apoi doar duce la indeplinire hotararea Consiliului Local si adica HCL 35/2008!

Atasat mai jos pentru dovedirea celor mentionate :
1. Cerere de Reconstituire drept de Poprietate depusa in anul 1991;
2. Schita teren 1086 mp (format din drum 227 mp, teren arabil 760 mp si faneata 99mp dupa HCL 35/2006 );
3. Chitanta nr 3341/26.08.2008 suma 1000 RON ce reprezinta plata teren 1086 mp;
4. Cererea 4285 din 17.09.2008 de vanzare teren 1086 mp;
5. HCL 35 din 29.09.2008 de aprobare vanzare teren 1086 mp.

Documente teren 1086 prima parte Anonymus

DISTRIBUIE POSTAREA PE: