Deseurile Locale si uzurparea de calitati oficiale

16/10/2022 by Anonymous Piatra Neamt

Deseurile Locale si uzurparea de calitati oficiale

Deja sunt cativa ani de cand avem pe strazi orfani de la Politia Locala, o cretinatate nascocita de guvernul Boc care a transformat Politia Comunitara, nascuta in 2004, intr-o institutie in toata regula, pe care omul de rand o confunda cu Politia Romana.

In 2004 aparea pentru prima oara termenul de “Politie Comunitara” care nu era decat o reorganizare a corpului gardienilor publici pe unitati administrativ-teritoriale. Cu alte cuvinte, cineva s-a gandit sa transforme paznicii de parcuri si de institutii in comunitari, dupa care locali. Nicio problema pana aici, ca pana la urma, in orice tara normala, reorganizare inseamna un lucru bun. Adica inseamna ca lumea va fi mai instruita, mai pregatita, mai dotata si mult mai bine platita astfel incat cetatenii sa se simta in siguranta. Si chiar asa a si inceput Politia Locala cand si-a schimbat denumirea, fiind o institutie teritoriala, la nivel local, de oras, comuna sau sector, in subordinea Primariei, fara vreo legatura cu Ministerul Afacerilor Interne.

apl1

Adica la inceput, Politia Locala a inceput sa-si faca simtita prezenta tot mai tare primind automobile inscriptionate, caini si cai de interventie si patrulare, uniforme, motociclete si sedii noi, dotate si echipate. Dar, de-a lungul timpului, au mai primit ceva: noi atributii. Niste atributii care au inceput sa-i debusoleze pe oameni, dar mai ales pe soferi. De ce? Pentru ca paznicii cu 4 clase de odinioara (acei gardieni publici care pazeau panselutele din parc) s-au transformat peste noapte in politisti cu atributii rutiere.

Ceea ce, candva, parea o idee buna, deoarece Politia Locala ar fi trebuit sa ajute la mentinerea ordinii publice si la un plus de siguranta, s-a transformat usor-usor intr-o idee proasta. Deoarece vorbim de doua “Politii” total diferite, care fac doua lucruri total diferite, dar care, din cauza unor ilegalitati facute de Politia Locala, cetatenii (pietoni sau soferi) ii confunda si ii baga in aceeasi oala.

Ca sa fii Politist Local ai nevoie sa termini liceul. Sau, daca esti comunitar vechi, “merge si asa”. Nu ai nevoie de vreo facultate, de vreo pregatire, cu atat mai putin de o Academie de Politie. Ca sa devii politist in adevaratul sens al cuvantului, angajat in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, trebuie sa urmezi o specializare in cadrul Academiei de Politie. Nu prea este corect ca un individ care nu a calcat vreodata intr-o facultate sau care este un analfabet cu 8-10 clase sa fie numit “politist”, la fel ca unul care a studiat si s-a specializat 3-5 ani in cadrul unei facultati.

appl2

Trecand peste numele de “Politie” si “Politist” care nu sunt tocmai corect folosite de Politia Locala, mai este si aspectul de “zmeu”. Adica toate acele multe cazuri filmate si inregistrate in care comunitarii, vazandu-se in uniforma, cu pulan si catuse la curea, dar si cu insigna pe care scrie “Politist” au facut abuzuri repetate. Fie ca vorbim de violentele fizice in care au si folosit arme neletale cu gloante de cauciuc, fie ca vorbim de parcuri sau de interactiunea cu soferii, am vazut nenumarate cazuri in care angajatii locali au incercat sa para mai smecheri si mai destepti decat sunt.

Sa luam cazurile soferilor opriti in trafic de echipaje de la Politia Locala si amendate pentru diverse abateri de la Codul Rutier: conform legii 155/2010, adica Legea Politiei Locale, acestia NU au voie sa te opreasca in trafic, nu au voie sa-ti dea amenda pentru abateri rutiere si nu au voie sa-ti ceara permisul de conducere. De fapt, nu au voie nici sa te legitimeze, decat daca prezinti un pericol sau ai de gand sa faci ceva nasol.

Cu toate ca nu te pot amenda pentru orice, Politia Locala are un serviciu denumit “Circulatie Rutiera”. Au aparut si motociclete cu girofar pe care scrie Politia Locala Rutiera, au aparut chiar si masini inscriptionate cu Politia Rutiera, si undeva mic, scris Politia Locala. Exista chiar si Logane branduite fix in culorile autospecialelor MAI, echipate cu girofaruri rosu-albastru. Toate aceste mici magarii facute de Politia Locala sunt ilegale si nimeni din “justitia independenta” nu le vede. De ce?

apl3

Conform legii H.G. nr. 1332 din 23 decembrie 2010, privind aprobarea Regulamentului cadru de organizare si funcționare a poliției locale (ART.31):

(1) Pe timpul desfășurării activităților de serviciu, pe raza comunelor, a orașelor, a municipiilor, a sectoarelor, personalul poliției locale poate folosi autovehicule cu însemnul distinctiv „POLIȚIA LOCALĂ”, urmat de denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale din care face parte. Literele care compun inscripția trebuie să fie de culoare neagră, pe fond alb, și să aibă aceleași dimensiuni. (2) Însemnele nu trebuie să creeze confuzii cu denumirea altor instituții sau autorități publice și sunt amplasate pe toate laturile autovehiculului, portiere, portbagaj și capotă, pentru a fi vizibile din orice poziție. (3) Autovehiculele de patrulare sunt echipate, în mod obligatoriu, cu dispozitive de iluminare pentru emiterea de semnale speciale de avertizare luminoasă, de culoare albastră și cu mijloace speciale de avertizare sonoră.

apl4

Adica orice vehicul de la Politia Locala trebuie sa fie inscriptionat cu negru si sa aiba doar girofar albastru. In plus, masinile si motocicletele Politiei Locale nu au statut de autospeciala, adica nu au regim preferential in trafic: nu trebuie sa ne dam din calea lor, nu trebuie sa o ia pe rosu si nu trebuie sa fie mai smecheri ca alti soferi. In fapt, orice angajat real al Politiei Rutiere ii poate trage pe dreapta si amenda daca nu respecta Codul Rutier, iar faza cu “sunt in misiune” nu tine.

Asadar, politistii locali au facut o practică periculoasă în a purta fără niciun drept elemente ale uniformei polițiștilor din cadrul Poliției Române, cum ar fi caschete, veste reflectorizante, cămăși specifice polițiștilor rutieri, elemente de heraldică, precum și alte însemne, lucru tolerat inexplicabil până acum de primarii din cele 41 de județe precum și de prefecți, denigrând în acest fel instituția Poliției Române fără ca niciun factor de decizie să ia act de aceste infracțiuni de uzurpare de calități oficiale comise.

apl5

In concluzie, Politia Locala fura elemente de la Politia Romana, nimeni nu stie in ce scop, astfel incalcand flagrant legea.  Iar pentru soferi, lucrurile trebuie sa fie destul de clare: chiar daca exista politisti locali care se dau drept agenti de la rutiera nu trebuie sa ne speriem de masinile Politiei Locale, chiar daca pe ele scrie Serviciul Rutier sau chiar Politia Rutiera, fara ca autoturismul sa aiba numar de MAI deoarece singura atributie in domeniul rutier al politiei locale este sa dirijeze circulatia, fara drept de a-i opri pe soferi si a-i legitima.

Daca Politia Locala face ceva bine, asta ramane la aprecierea fiecaruia, insa sa nu uitam de amenzile date preferential pentru parcari, aceasta atributie datand de pe vremea in care lichelele din politica au modificat legile la nivel local astfel incat automobilele erau pur si simplu furate de hingherii auto, firme private infiintate peste noapte si care apartineau neamurilor primarilor. Ca sa fie totul “legal”, brusc, politistii locali puteau sa dea amenzi pentru parcare neregulamentara. Si fiecare platforma care fura masina (in orasele in care se ridica masina pentru parcari), pentru ca apoi proprietarul sa si-o recapete platind sume aberante de 1000 de lei, avea cu ea si un politist local. Atunci s-au facut miliarde de Euro de la cetatentii care, desi nu aveau locuri de parcare, ramaneau fara masini………iar Politia Locala a fost partasa la acest jaf, dar despre asta e alta discutie.

La final, ne-am dori exact ce isi doresc marea majoritate a cetatenilor: desfiintarea unei institutii fantoma care incalca flagrant legea, care colcaie de spagi si pupincurisme si care mananca anual sume enorme din bugetele locale pentru NIMIC!

apl6

apl7

apl8

apl9

apl10

apl11

apl12

apl13

 

DISTRIBUIE POSTAREA PE: