Ilegalitati de la Garcina – partea I

18/10/2023 by Anonymous Piatra Neamt

Ilegalitati de la Garcina – partea I

Întrebare: Ai autorizatie de construire casa, ai inceput lucrarile si ti-ai dat seama ca vrei de fapt alta cladire fata de cea autorizata spre construire? Crezi ca trebuie sa obtii o noua autorizatie de construire ca sa construiesti imobilul cu modificari ulterioare (ca asa zice legea)?

Raspuns: da, este adevarat (este ilegal), dar este foarte fals! Cu toate ca legea spune ca trebuie sa construiesti ceea ce este autorizat spre construire, chiar daca nu respecti legea, nu patesti absolut nimic. Mai mult, chiar autoritatile statului (cele care ar trebui sa supravegheze la respectarea normelor in constructii) nu te vor sanctiona ca ai construit alt imobil fata de cel autorizat spre construire!

Î: Cum sa faci asta? Ce trebuie sa fac ca sa construiesc ceea ce doresc si sa nu fiu sanctionat?
R: Este foarte simplu! Prin Dispozitie de Santier, asa ca in cazul casei din Garcina, strada Trandafirului! A fost autorizata spre construire o casa (demisol partial+parter+mansarda partiala) si s-a realizat alta casa (demisol partial+parter+etaj +pod mansardabil). Modificari realizate prin Dispozitie de santier! Modificari nesanctionate de autoritatile statului!

Î: Dar ce este Dispozitia de santier? Cine o poate elibera?
R: Dispozitia de santier este un document ( o foaie de hartie) semnat si parafat de proiectant si verificator de proiect. In aceast document (o foaie de hartie) se scrie ca au aparut modificarile respective si GATA! Construiesti ce doresti!

Î: Dar este o metoda legala? Daca o sa fiu sanctionat? Este corect ceea ce fac?
R: Nu, nu este o metoda legala, iar in cazul imobilului din Garcina strada Trandafirului, nu s-a aplicat nici o sanctiune (de catre Primaria Garcina, ISC Neamt, Prefectura, Parchetul de pe langa Judecatoria Piatra Neamt). Avand in vedere ca nu s-a aplicat nici o sanctiune si nu s-a indentificat nici o ilegalitate de institutiile mentionate mai sus, se pare ca este o metoda legala. Dar repet, nu este legala (conform legislatiei in vigoare)! Nu este corecta aceasta metoda! Este o metoda de furt comparativ cu cei care respecta legislatia.

Î: Si cum pot sa fac pana la urma ce modificari doresc?
R: foarte simplu! Ca in cazul imobilului din Garcina strada Trandafirului:
1 obtii autorizatia de construire pentru imobilul pe care teoretic ai dori sa-l construiesti;
2. incepi lucrarile de construire;
3. cand iti dai seama ca doresti sa construiesti suplimentar, faci Dispozitia de santier:
– Doresti terasa la casa?- faci Dispozitie de santier pentru terasa!
– doresti etaj in loc de mansarda partiala? – faci Dispozitie de santier pentru etaj!
– Doresti balcon la etaj? – faci Dispozitie de santier pentru balcon!
– Doresti geamuri suplimentare fata de autorizatia de construire? – le construiesti unde doresti! Nici macar nu ai nevoie de plan pentru asta! Pui geamuri unde doresti, cate doresti! Nu conteaza Autorizatia de construire initiala! Le construiesti cum doresti tu!
– doresti deasupra etajului sa faci pod mansardabil cu placa de beton? – faci Dispozitie de santier pentru asta!

PRACTIC, PENTRU ORICE MODIFICARE ULTERIOARA, FACI DISPOZITIE DE SANTIER!

Î: Si este legal sa faci asta prin Dispozitie de santier? Nu ai nevoie de o noua autorizatie de construire ca sa faci casa conform modificarilor ulterioare?
R: Metoda este ilegala dar nu te sanctioneaza nimeni!

SI NU! Nu ai nevoie de o noua autorizatie de construire! Chiar daca este ilegala aceasta metoda prin Dispozitie de santier ( care nu permite astfel de modificari), autoritatile statului (Primaria locala Garcina, Inspectoratul de Stat in Constructii Neamt) nu te va amenda pentru incalcarea legislatiei! Ba mai mult, va incerca sa faca legal ceea ce este ilegal (adica modificarile ulterioare).

Chiar daca este ilegala metoda, autoritatile statului (Primaria si ISC) vor mentiona in raspunsuri (5613/05.10.2020 realizat de Primaria Garcina si nr 10308/23.06.2021 realizat de ISC Neamt catre Prefectura Neamt) ca metoda este ilegala si tot acestea, nu vor sanctiona pe nimeni! In plus si in cercetarea penala te vor ajuta aceste documente care nu iau nici o masura corectiva. Asa ca, daca nu exista sanctiuni, fapta ilegala nu a fost identificata!

Conform legii (Art 67 alin 1 si alin 2 litera d din ORDINUL nr. 839/2009) daca prin Dispozitie de Santier se schimba conditiile de amplasament (regim de inaltime, aspectul exterior, CUT/POT, aliniamentul cladrii), Dispozitia de santier este ilegala si trebuie solicitata o noua Autorizatie de construire (prin oprirea lucrarilor) care sa fie conforma modificarilor realizate.

Legislatia se mentioneaza in raspunsuri oficiale realizate de institutiile statului dar nu se aplica nici o masura corectiva (ca in raspunsul 10308/23.06.2021 realizat de ISC Neamt catre Prefectura Neamt – legislatia este, dispozitia de santier este care incalca Art 67 alin 1 si alin 2 litera d din ORDINUL nr. 839/2009, dar nu se aplica nici o masura corectiva, nu se aplica nici o sanctiune, nu se identifica nici o incalcare a legislatiei). Acealasi mod de operare este aplicat si de organele de cercetare penale (Parchet de pe langa Judecatoria Piatra Neamt – chiar daca se incalca prevederile legale din Legea 51/1991 ca s-au realizat modificari de tema (care este ilegala), nimeni nu vede acest aspect si nu se aplica nici o msura corectiva).

Î: Si chiar pot sa fac asta si nu ma amendeaza nimeni?
R: DA! Daca luam cazul imobilului din Garcina strada Trandafirului, poti sa faci asta si nu te amendeaza nimeni! In Garcina a fost autorizat spre construire un imobil si s-a construit alt imobil. Si nimeni nu a fost sanctionat! Nu incurajam astfel de metoda, doar aratam metodele agreate de autoritatile statului!

Î:Si cum, autoritatile statului nu isi indeplinesc rolul de control in disciplina constructiilor?
R: Isi indeplinesc rolul doar la unele persoane. La alte persoane, prevederile legale nu se aplica! Este cazul si imobilului din Garcina strada Trandafirului! Nu se aplica prevederile legale de sanctionare! Legile sunt pentru alti oameni!

In fapt, in Garcina – Strada Trandafirilor s-a autorizat spre construire un imobil format din Dp+P+Mp (demisol partial+parter+mansarda partiala) si s-a construit in final imobil format din Dp+P+E1+P (demisol partial+parter+etaj+pod). Practic s-a construit (prin Dispozitia de santier nr 1 din 20.08.2016 si Dispozitia de santier nr 2 din 15.07.2017) alt imobil fata de cel autorizat spre construire. A fost reclamata situatia la toate institutiile statului si nu s-a aplicat nici o sanctiune, iar Parchetul de pe langa Judecatoria Piatra Neamt nu a identificat nici o fapta penala care sa se fi realizat in aceasta situatie. Practic, au concluzionat ca nu exista fapte penale care au dus la constructia altui imobil fata de cel autorizat spre construire.

Probleme penale? Nici una! Declari ca ai avut perceptia ca totul este legal, si perceptia ta (care este peste legislatia in vigoare-ca in cazul de fata) va motiva pentru nerespectarea legislatiei in vigoare si nu vei ifi urmarit penal pentru ca ai construit prin nerespectarea prevederilor autorizatiei de construire initiala (cel putin asa s-a intamplat in cazul de fata).

Cu toate ca s-a realizat o modificare de tema (aspect ilegal sanctionat de legislatia in vigoare), acest aspect nu a fost identificat de organele de cercetare penala din cadrul Parchetul de pe langa Judecatoria Piatra Neamt. Nu s-a identificat nici o fapta penala! “Fapta nu exista”! Oricum, daca construiesti alt imobil fata de cel autorizat spre construire, se realizeaza o schimbare de tema, care este ilegala (conform Legea 51/1991). In cazul de fata, schimbarea de tema nu a fost sanctionata de autoritatile statului (Primaria locala Garcina, nici de ISC Neamt, nici de Parchetul de pe langa Judecatoria Piatra Neamt) si s-a construit imobil prin nerespectarea prevederilor legale ale Autorizatiei de Construire.

In baza acestor fapte, tragem concluzia ca prin intermediul Dispozitiilor de santier (care legal nu permit modificarea de amplasament-CUT/POT, aspectul constructiei, regimul inaltime) se poate realiza orice modificare se doreste fata de autorizatia de construire initial eliberata.

Ce fac autoritatile statului in acest caz? NIMIC…PE BANII CONSTRIBUABILILOR!

Mai jos, documentele care confirma cele mentionate anterior:
1. Autorizatie Construire nr 17 din 15.04.2016 pentru imobil demisol partial+parter+mansarda partiala;
2. Dispozitia de santier nr 1 din 20.08.2016;
3. Dispozitia de santier nr 2 din 15.07.2017;
4. Constructie finala formata din demisol+parter+etaj+pod;
5. Comparatie intre imobil autorizat spre construire si imobil realizat in final;
6. Raspuns 5613/05.10.2020 realizat de Primaria Garcina;
7. Raspuns 10308/23.06.2021 realizat de ISC Neamt catre Prefectura Neamt.

documente-complete-garcina-1

DISTRIBUIE POSTAREA PE: