Securistul Ion Asaftei, beneficiarul real de pe urma decesului politic a lui Ionel Arsene

Dupa decesul politic a fugarului Arsene cel care a avut cel mai mult de castigat de pe urma mortului este nimeni altul decat „domnul” Ion Asaftei, unul din cei mai mari turnatori ai securitatii inca de pe vremea lui Ceausescu si omul care a fost mana in mana cu Vasile Panaite, denuntatorul din dosarul lui Arsene.

Cu o ascensiune de invidiat (de la dulgher si strungar la responsabil juridic si lector),

cv ion asaftei neamt

cand a fost ales in functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt, Ion Asaftei (presedintele filialei ALDE Neamt) mentiona in declaratia de avere ca detinea in Tupilati un teren agricol in suprafata de 3.197 mp, iar sotia sa un alt teren in extravilanul comunei Secaria (jud. Prahova) in suprafata de 950 mp. „Oficial”, Asaftei nu avea casa, plasamente, masini sau alte bunuri, dar in schimb era plin de datorii: un credit la Banca Romaneasca in valoare de 126.751 euro (scadent in anul 2021), la bugetul de stat datora 827.078 lei iar la persoana fizica Alexandru Cotea alti 9.500 de lei. La capitolul venituri Asaftei menționa, la momentul instalarii sale in functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt suma de 12.661 lei castigata de la SC Matinal Prodcom SRL, firma aflata in insolventa care administreaza Hanul Razesilor, afacere gestionata in documente de fiica sa:

(declaratia de avere din anul 2016)

ion asaftei decl avere 2016

La capitolul venituri lucrurile au inceput sa mearga spre bine: in 2017 Asaftei a incasat de la CJ suma de 80.461 de lei cu titlu de indemnizatie, adica 6.705 lei/luna. Următorul an, 2018, a fost si mai bun, Asaftei castigand 106.704 lei, adica 8.892 lei/luna:

(declaratie de avere din 2019)

ion asaftei decl avere 2019

Cand a intrat la Consiliul Judetean Asaftei datora Fiscului suma de 760.823 lei. Inainte de a-si achita datoria catre stat Fiscul a incercat, insa fara succes, sa vanda mostenirea lui Asaftei, respectiv terenul in suprafata de 3.197 mp, cu peste 20.000 de lei. Pretul fiind destul de exagerat, nu s-a inghesuit nimeni sa-l cumpere, astfel ca terenul a ramas in proprietatea acestuia. Datoria totala de peste 820.000 lei a fost stabilita de catre instanta de judecata care a admis atragerea raspunderi personala a lui Ion Asaftei in două dosare: in prima cauza judecatorii au constatat ca Asaftei se facea vinovat de starea de insolventa a firmei Roxitour Prod Com SRL si au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor persoanale ale fostului administrator (Asaftei), pana la concurenta sumei de 699.568 lei,

ion asaftei roxitour

iar in cea de-a doua cauza Asaftei a fost gasit vinovat pentru un prejudiciu de peste 120.000 de lei. Societatea Ronic Cons SRL a fost infiintata in anul 2002, avandu-i acționari pe Ion Asaftei și pe Claudius Cornel Asaftei. Anterior firma s-a numit Hanul Răzeșilor, avand ca principal obiect de activitate „Hoteluri și alte activități similare”. Problemele au aparut in 2007 atunci cand firma administrata de Asaftei a intrat in reorganizare judiciara, concluzia expertului din dosarul de insolventa fiind foarte clara: Ion Asaftei si Cornel Asaftei se faceau vinovati pentru declinul firmei, motiv pentru care s-a cerut raspunderea personala a actionarilor, dar si a administratorului:

ion asaftei ronic cons

Așadar, suma inițiala de peste 820.000 de lei pe care Ion Asaftei o datoreaza bugetului de stat are la baza doua decizii judecătoresti, ambele stabilind ca Asaftei s-a facut vinovat de starea de insolventa a celor doua firme pe care le-a administrat, insa aceste aspect nu l-a impiedicat pe Ion Asaftei sa intre in politica si sa fie acum presedinte al Consiliului Judetean Neamt.

OAMENII LUI ASAFTEI, MILIOANE DIN AFACERI CU STATUL

Infiintata in martie 2017, firma Ecofast Termo SRL reusea, doua luni mai tarziu, sa incheie primul contract cu statul. Ulterior au urmat si alte contracte, majoritatea cu finantare de la bugetul judetean acolo unde vicepreședinte era nimeni altul decat Ion Asaftei. Faptul ca firma era condusa la acea vreme de Melu Melinte (fost angajat al CJ Neamt si socrul lui Sebastian Gherasim, coleg cu Ion Asaftei in conducerea ALDE), nu a fost decat o simpla coincidenta.

De la infiintarea ei firma Ecofast Termo care intre timp isi schimbase denumirea in Axa Trust Executii SRL a incheiat 126 de contracte cu finantare de la bugetul județului, dintre care numai cele incheiate pe sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) se ridica la valoarea totala de 1,74 milioane de lei, in realitate valoarea contractelor incheiate cu institutiile bugetare fiind mult mai mare. Totodata, fondatorul firmei, Melu Melinte, renuntase la partile sociale in favoarea ginerelui sau, Sebastian Gherasim.

In primul an de functionare firma talharilor de la ALDE Neamt a avut o cifra de afaceri de aproape un milion de lei si un profit de 82.902 lei, un rezultat economic exceptioanal obtinut cu numai doi angajati. Anul 2018 a fost incheiat cu o cifra de afaceri de 856.395 lei si un profit de 99.219 lei cu 4 angajați. In total, in cei patru ani de activitate, firma Axa Trust Executii SRL a avut o cifra de afaceri de 3.82 milioane de lei.

axatrust

Multe contracte au fost incheiate de catre Axa Trust Execuții SRL cu institutii subordonate Consiliului Judetean Neamt (specialitatea firmei constand in reparatia si intretinerea statiilor de epurare), contracte ce au asigurat un venit constant societatii controlate de Jipa si Gherasim:

  • Centru de Îngrijire și Asistență Bozieni (13 ianuarie) – 5.042 lei, fără TVA – servicii lunare de întreținere a stațiilor de epurare
  • Școala Profesională Specială „Ștefan ce Mare” (13 ianuarie) – 9.900 lei, fără TVA – servicii lunare de întreținere a stațiilor de epurare
  • Centrul de Îngrijire și Asistență Bozieni (10 martie) – 25.210 lei, fără TVA, lucrări de reparare și întreținere a stațiilor de epurare
  • Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap – Pastraveni (31 martie) – 22.689 lei, fără TVA – servicii lunare de întreținere și reparații a stațiilor de epurare
  • Școala Profesională Specială „Ștefan cel Mare”-19.800 lei, tot pentru stații de epurare

 

Afaceri similare au fost incheiate in 2018, in 2019 si în 2020, multe din ele parafate in cateva ore iar altele in cateva minute. De exemplu, contractul privind furnizarea unor materiale pentru instalații celor de la CSEI „Al. Roșca” din Piatra Neamt a fost incheiat in doar 7 minute. Un altul, in valoare de 24.000 de lei, a fost incheiat tot cu CSEI „Al. Roșca” in doar 12 minute. Insa cel mai interesant contract este cel incheiat cu Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap – Pastraveni acolo unde reprezentantii centrului au postat pe sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) in data de 31 decembrie 2020, ora 15:55, un anunt ca sunt in cautare de operator pentru servicii lunare de intretinere a statiilor de epurare. Era ultima zi a anului cand lumea era acasa in pregatiri pentru Revelion insa, cu toate astea, contractul a fost incheiat cu cei de la Axa in data de 2 ianuarie, ora 19:10 – zi libera pentru bugetari.

CONCLUZIA

Securistul Ion Asaftei, proaspatul presedinte al Consiliului Județean Neamt, este cel care controleaza prin interpusi Hanul Razesilor din Tupilati acolo unde leprele din politica locala au obiceiul sa se intalneasca pentru a pune judetul la cale. Conform ultimei declaratii de avere depusa in vara lui 2022 in calitate de consilier judetean, talharul Asaftei avea datorii catre bugetul de stat de 738.014 lei:

ion asaftei decl avere 2022

In 2016, dupa ce a devenit consilier judetean, Asaftei menționa ca datoreaza statului 827.028 lei. Un simplu calcul arata ca, din 2016 si pana in vara lui 2022 Asaftei a reusit sa achite doar cateva zeci de mii de lei din ceea ce datoreaza Statului Roman – sume imputate prin decizii judecatoresti ca urmare a jongleriilor financiare pe care le-a facut in doua societati comerciale in care a fost administrator si asociat. Documentele oficiale ale instanțelor arata ca Asaftei a fost gasit vinovat pentru ca firmele sale au ajuns in faliment iar atragerea raspunderii patrimoniale s-a facut pentru o suma totala de peste 820.000 de lei, bani pe care Ion Asaftei nu i-a achitat nici pana astazi Fiscului, desi sentintele definitive dateaza din 2010, respectiv 2013.

Firma Roxitour Prod Com SRL a fost infiintata in anul 1996 iar datele oficiale arata ca Ion Asaftei era actionar unic si administrator. In 2003 firma a dat de probleme si a intrat in reorganizare judiciara iar ulterior societatea a intrat in faliment si a fost dizolvata. Lichidatorul judiciar a solicitat atragerea raspunderii patrimoniale a administratorului pe motiv ca acesta a fost vinovat de situatia in care a ajuns firma. Judecătorul sindic a analizat si a decis ca lui Ion Asaftei sa-i fie atrasa raspunderea personala. In motivarea sentintei Curții de Apel Bacau instanta vorbeste despre lucruri foarte grave care, in orice tara civilizata, ar interzice unei persoane sa ajunga intr-o functie atat de importanta ca cea pe care o ocupa astazi securistul Asaftei:

roxitour-asaftei

Probleme de acelasi fel au mai fost pentru Asaftei si atunci cand instanta i-a atras raspunderea patrimoniala într-un alt dosar in care a fost acuzat ca a bagat mana in banii firmei Ronic Cons, societatea infiintata in anul 2002 ce ii avea actionari pe Ion Asaftei (95% din partile sociale) si pe Claudius Ionel Asaftei (5% din partile sociale). Anterior firma s-a numit „Hanul Razesilor”, avand ca principal obiect de activitate „Hoteluri și alte activități similare”. Belelele au aparut in anul 2007 atunci cand firma administrata de Asaftei a intrat in reorganizare judiciara iar expertul care a analizat cauzele care au dus la aparitia starii de insolventa a firmei a fost clara: cei doi Asaftei se faceau vinovati de devalizarea firmei, motiv pentru care a cerut raspunderea patrimoniala a actionarilor si a administratorului:

ronic-cons-asaftei

La fel ca si Ionel Arsene care a oferit posturi cu dedicatie prin diverse institutii publice din judet, Ion Asaftei a angajat-o pe numita Mariana Ungureanu (fosta lui consiliera pe perioada mandatului de vicepresedinte al Consiliului Judetean si secretara la ALDE Neamt) pe baza de trafic de influenta la Troleibuzul, aceasta facand parte din Consiliul de Administratie. Avand domiciliul in casa din spatele Hanului Razesilor, adica in aceeasi casa cu nevasta lui Asaftei, Mariana Ungureanu este administrator si asociat la firmele securistului „falimentar” si umbra lui de peste tot.

mariana ungureanu 1

mariana ungureanu 2x

Sa stai in aceeasi casa cu nevasta si posibil cu amanta care e tocmai de la Botosani (pe care ai cunoscut-o la un curs din postura de profesor), asta da treaba faina…neicule. Da LA PUSCARIE cand mergi pentru fapte de coruptie, ca de dat banii inapoi la stat oricum nu mai are rost sa te intrebam?!

PS: cand tocmai credeam ca in sfarsit am scapat de un talhar (Arsene), na ca in locul lui a venit un altul (Asaftei)…

ion asaftei cj neamt coruptie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *