Continuam cu securistul Gabriel Murar care a distrus orasul impreuna cu fosta administratie PDL (adica actualul PNL) votata de nemtenii inteligenti care ne explica noua astazi cum e cu teleportarea prin 5G si cu razboaiele:
Muraru era cunoscut in mediul politic local ca fiind legat de PSD si cateva figuri influente din partid. Lucrase intens dupa anul 2000 la consolidarea acestei poziții iar singurele argumente „nesatisfacatoare” in fata lui Pinalti erau legaturile sale directe cu Vasile Pruteanu (fost PSD-ist de marca) si guvernarea PDL-PSD.
In perioada 4-7 iunie 2009 la Piatra Neamt se desfasura o etapa de Cupa Mondiala la calarie, ceea ce a reprezentat un bun prilej pentru securistul Muraru de a se face remarcat si util pe toate planurile, asa ca a inceput finantarea consistenta a competitiei si promovarea marcilor „The Society” si „Estensio”. The Society era cunoscuta ca unul dintre cluburile exclusiviste deschise in Piatra Neamt, alaturi de „Gatsby” care era amplasat la subsolul Teatrului Tineretului. Cat despre „Estensio”, aceasta marca se identifica prin firma de constructii favorizata ulterior de administratia Pinalti – PDL, securistul Muraru fiind trecut in comitetul de organizare al Cupei Mondiale in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie.
Ca un bun oportunist, Gabriel Muraru se straduise si pusese bazele unei apropieri oficiale de Federatia Ecvestra Romana insa marea problema era ca un asemenea eveniment avea nevoie si de binecuvantarea lui Pinalti. Anul 2008 fusese marcat de conflictele cu Costache Lupu, iar Gheorghe Stefan (ocupand functia de Primar la acea vreme) nici nu voia sa auda de Baza Hipica, dar a fost convins de pledoaria unui fost elev, alaturi de Bogdan Puscasu. Cu toate astea, pentru securistul Muraru nu era suficient, pentru ca el voia o recunoastere directa pe care o si obtinusera dupa o discuție purtata inainte de concurs la sediul PDL acolo unde invocasera recomandarea de care se bucura din partea avocatului Doru Bostina.
La Piatra Neamț erau deja de notorietate unele afaceri realizate printr-o retea mafiota de firme apartinand securistului Gabriel Muraru in urma carora s-au produs pagube importante unor societati ale Consiliului Local si a altor institutii publice. Afacerea „Gatsby” de la subsolul Teatrului Tineretului reprezenta un model de „bune practici” in care un contract se interpreteaza intodeauna doar in folosul smecherilor, contract de care autoritatile locale au avut grija prin acordarea de despăgubiri catre baietii destepti, in loc sa apere banul public. In regim de urgenta, peste 100.000 de euro plecasera de la Consiliul Judetean Neamt catre firma The Studio SRL acolo unde Gabriel Muraru aparea ca mandatar la semnarea contractului insa contractul, prevederile sale si nonsalanta cu care fusesera platiti banii duc spre o singura concluzie: au existat interese pentru ca plata sa se faca urgent inainte de schimbarea configuratiei politice in Consiliul Judetean.
• 13 decembrie 2006: se încheie contractul 896, prin care se inchiriaza 2 incaperi la parterul Teatrului Tineretului si una la subsol: „Exceptând cazurile în care nu au prevăzut în mod expres altfel, nici una din părțile prezentului contract nu va fi răspunzătoare pentru neexecutarea la termen și/ sau în mod corespunzător, total sau parțial, a oricăreia dintre obligațiile care îi incumbă în baza prezentului contract, dacă neexecutarea obligației respective a fost cauzată de un eveniment imprevizibil la data încheierii contractului (…). Nu sunt considerate evenimente de forță majoră: (…) restricțiile/ limitările impuse de autoritățile de stat sau de către alte instituții (…)”.
• 20 august 2009: ziua în care se emitea hotararea 139 a Consiliului Judetean privind revocarea acordului de inchiriere a spatiului.
• 8 ianuarie 2010: Teatrul Tineretului primeste o notificare privind rezilierea contractului, notificare în care s-a avut grija sa se aminteasca chiriasului sa trimita in scris „conditiile rezilierii contractului, in funcție de clauzele acestuia”.
• 30 septembrie 2011: o comisie formata din consilierii județeni Andrei Ignat, Dan Morar și Cristian Livescu stabileste ca despăgubirile datorate societații „The Studio” sunt de 101.600 euro, si asta dupa ce in aprilie 2011 un evaluator stabilea ca valoare de despagubire suma de 1.381.700 lei.
• 11 noiembrie 2011: Mircea Pintilie transmitea firmei nemtene procesul verbal referitor la despagubiri si cerea atat un punct de vedere, cat si o esalonare a platilor.
• 23 noiembrie 2011: Bostina si Asociatii, ca reprezentant al The Studio SRL, cerea ca plata sa se faca intr-o singura transa, pana pe 15 decembrie 2011. Insa sa nu uitam ca, intre timp, casa de avocatura era deja in relații de afaceri cu SALROM, condusa de securistul Gabriel Muraru.
• Ramas la conducerea Consiliului Județean datorita suspendarii din functie a lui Vasile Pruteanu, Mircea Pintilie dispune plata banilor.
In urma afacerii „Gatsby”, o afacere paguboasa pentru nemteni, putem remarca faptul ca securistul Gabriel Muraru a stiut sa creeze un cerc de relatii bine pus la punct, astfel profitand la maximum de serviciile pe care le-a facut atat unor oameni din PSD, cat si lui Pinalti………aranjamentul de mai tarziu facut impreuna cu Pruteanu – președinte la Consiliul Județean, cu Gehroghe Ștefan (primar și președinte la PDL Neamț) si alti cativa reprezentand rampa de lansare pentru Muraru.
Trioul Vlad Marcoci (președinte al Consiliului Județean Neamț din partea Partidului Național Liberal la acea vreme venit după ce prefectul Toader Mocanu, omul lui Gheorghe Ștefan, l-a demascat pe PSD-istul Dan Vasile Constantin de incompatibil și l-a demis) – Mocanu – Pinalti a funcționat si a fost suficient pentru ca Marcoci sa promoveze hotararea Consiliului Judetean prin care a pus la dispozitia The Studio un spatiu in centrul orasului, actiune de pe urma careia Consiliul Judetean Neamt, din bani publici, ajunsesera sa plateasca despăgubiri unor smecheri.
Vasile Pruteanu (președinte al Consiliului Județean Neamt in perioada 2008-2012) in timpul caruia a fost promovat proiectul de restaurare a Teatrului Tineretului si care nu a activat clauza de forta majora în rezilierea contractului, a asistat pasiv alaturi de toti consilierii judeteni la toata aceasta afacere, cu tot cu „presiunile” generate de The Studio care era reprezentata de casa de avocatura a lui Doru Bostina.
Mircea Pintilie este cel care a semnat, pe ultima suta de metri, ordinul de plata prin care se plateau despagubiri de peste 100.000 de euro catre SC The Studio SRL, iar niste consilieri județeni – Andrei Ignat (liberal apropiat de Vlad Marcoci), Dan Morar (om devotat la tot ce insemna PDL) și un om care nu stia nimic de cifre si evaluari au facut un raport care, cu „multa competenta”, stabilea suma care trebuia virata (bazandu-se pe un alt raport de evaluare, și mai competent).
Liviu Timus, actor si fost director al Tatrului Tineretului, nu trebuie nici el uitat, acesta fiind un fel de intermediar intre SC The Studio SRL si Consiliul Judetean Neamt, lucru care reiese foarte clar din anumite corespondente ale vremeii.
CONTINUAM, DIN NOU, MAINE SEARA!