Ieri, 20.07.2024, la Poiana Teiului s-a prabusit un pod (construit peste raul Bolatau, sau paraul Boului cum ii spun localnicii) atunci cand unii incercau sa il traverseze dintr-o parte in alta cu un autoturism cules, intr-un final, din apa de catre fortele de ordine ajunse la fata locului. Pe retelele de socializare presa (aia cinstita si necumparata de nimeni, doar de toti politicienii) a tot scris despre acest eveniment, ca si noi de altfel:
Dupa tragicul eveniment Prefectul PSD Adrian Bourceanu, in loc sa dispuna luarea tuturor masurilor legale ce se impun intr-o astfel de situatie, a ales sa iasa cu un comentariu public pe retelele de socializare unde acuza IPJ Neamt de faptul ca acestia nu l-au anuntat despre accidentul soldat cu 3 raniti (adica aia care au cazut cu masina in apa dupa ce s-a rupt podul):
Din pacate, de aceasta data problema Prefectului Bourceanu nu este IPJ Neamt, ci chiar Primaria Poiana Teiului condusa in continuare (pana la terminarea mandatului) de PSD-ista Ana Ancuta, cea la care ofiterii DGA au facut descinderi anul trecut. Ca sa nu transforme Prefectura intr-o institutie de carton (asa cum s-a transformat Primaria Poiana Teiului), Adrian Bourceanu ar trebui sa stie urmatoarele:
Podul cu pricina care s-a daramat in cursul zilei de ieri era construit ilegal de catre oamenii din zona dupa ce acestia au facut nenumarate cereri catre Primaria Poiana Teiului unde specificau faptul ca podul existent (adica cel construit ilegal) prezenta risc de prabusire si cereau construirea unui altuia nou, mai trainic.
LEGEA SI RASPUNDEREA PENALA
Ca sa ne putem da seama de cei care trebuie trasi la raspundere PENALA pentru incidentul de ei, sa ne uitam in legi…alea care teoretic sunt si pentru smecheri, nu doar pentru fraieri:
Apele din Romania apartin domeniului PUBLIC si sunt administrate de catre „Administratia Nationala Apele Romane” care, conform descrierii de pe propriul site (https://rowater.ro/) se ocupa cu: administrarea apelor din domeniul public al statului şi infrastructura Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor formată din lacuri de acumulare, diguri de apărare împotriva inundaţiilor, canale, derivaţii interbazinale, prize de apă şi alte lucrări specifice, precum şi infrastructura sistemelor naţionale de veghe hidrologică, hidrogeologică şi de monitorizare a calităţii resurselor de apă aflate în patrimoniul său, în scopul cunoaşterii şi a gestionării unitare pe ansamblul ţării, a resurselor de apă de suprafaţă şi subterane.
Conform art. 25 (regimul de folosire a albiilor) din legea 107/1996 (legea apelor), la alin. 1 MALUL APEI este si el considerat DOMENIU PUBLIC:
(1) Pe malurile apelor aparţinând domeniului public, dacă nu sunt impuse restricţii, orice persoană fizică are dreptul de acces liber, pe propria răspundere, pentru plimbare sau recreere, fără a produce prejudicii apelor, albiilor, malurilor şi riveranilor.
Acuma ca am stabilit prin lege faptul ca atat APA, cat si MALUL acesteia este DOMENIU PUBLIC, sa vedem ce spune tot legea (de data asta, aia penala) despre constructiile ilegale (asa cum era si podul prabusit) amplasate pe domeniul public:
- ART. 341, CP:
(1) Efectuarea unor lucrări de construire, modificare, modernizare sau reabilitare a drumului public ori de amenajare a accesului rutier la drumul public, fără autorizaţie de construcţie eliberată în condiţiile legii ori cu încălcarea condiţiilor stabilite în autorizaţie, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Amplasarea unor construcţii, panouri sau reclame publicitare în zona drumului, fără autorizaţie de construcţie eliberată în condiţiile legii ori cu încălcarea condiţiilor stabilite în autorizaţie, dacă prin aceasta se creează un pericol pentru siguranţa circulaţiei, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Asadar, conform legii, primii vinovati care trebuie trasi la raspundere penala (conform art. 341, CP) pentru amplasarea unei constructii ilegale (podul) pe domeniul public (malul apei/raului Bolatau) sunt localnicii care l-au construit!
Urmatorii vinovati pentru producerea tragediei de ieri in care erau sa moara 3 oameni sunt chiar functionarii publici din Primaria Poiana Teiului ce ar trebui sa raspunda penal in fata legii pentru ca:
1. acestia avea cunostinta de existenta podului construit ilegal din cererile scrise si depuse la primarie de catre cetatenii care l-au si facut de altfel si care specificau alb pe negru faptul ca ei au deja un pod si le trebuie altul mai trainic (acest aspect eliminand scuza clasica „n-am stiut” sau „nu s-a adus la cunostinta”)
2. acestia au omis (intentionat sau nu, desi noi credem ca in mod intentionat pentru ca nu-i fumos sa „deranjezi” cetatenii cu controale in scopul obtinerii de voturi in campanie) sa sesizeze mai departe organele abilitate (Prefectura, Apele Romane, etc) cu privire la o constructie ilegala amplasata pe domeniul public.
In cazul functionarilor publici (in speta, a celor din cadrul primariei Poiana Teiului), OMISIUNEA SESIZARII este pedepsita de Codul Penal astfel:
- ART. 267, CP: (1) Funcţionarul public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.(2) Când fapta este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.
Asa ca Prefectul PSD Adrian Bourceanu sa lase deoparte mangleala ieftina din mediul online si sa dispuna, CONFORM LEGII, tragerea la raspundere penala a tuturor celor implicati in evenimentul nefericit de ieri in care erau sa MOARA OAMENI (vreo 3 la numar, printre care si un minor)!
PS: sau cum ar spune unii, ramane de vazut daca Prefectul PSD va trage la raspundere Primaria PSD…sau nu!
Cred si sint sigur ca situatia din primarie si comuna este ca si rezolvata.