Despre hotii de lemne de la Tarcau

16/06/2020 by Anonymous Piatra Neamt

Despre hotii de lemne de la Tarcau

O fima din Panama, detinuta de un om de afaceri saudit, devoreaza padurile din judetul Neamt de cativa ani buni. Arabul sta la adapostul unei suveici de companii, aflate intre el si obiectul dorintei sale: buștenii din codrii Moldovei si in mod special din padurile Tarcaului.

Stam si ne intrebam oare de ce au fost admise la licitatiile organizate de Directia Silvica societati care au datorii la Romsilva? Curios este faptul ca afacerile paguboase din Neamt se dovedesc a fi foarte rentabile in Panama, ceea ce inseamna ca profitul se ascunde pe undeva, ca si taxele si impozitele datorate statului roman. In judetul Neamt, padurile sunt exploatate, printre altele, de firma “Forestar SA” Tarcau. Aceasta este detinuta de Romanel International Group SA. Romanel este, la randul ei, detinuta in proportie de 86%, de “Universal Trading Company TS” din Panama. Off-shore-ul panamez apartine lui Sulaiman A. Al Muhaidib, cetatean saudit care are legaturi stranse cu Omar Hayssam.

rm2

Acesta l-a cumparat de la libanezul Khalil Abi Chahine care l-a detinut pana in 2010. Despre Khalil stim ca este acuzat de procurorii DNA pentru ca ar fi intermediat parte din mita data in dosarul Microsoft, printr-un alt off-shore.

Acest traseu lung este facut, pe hartie, de bustenii scosi din padurile Tarcaului pana la transformarea in bani. Trunchiurile de copac urmeaza un traseu mult mai scurt decat documentele. Acestea au de facut o calatorie atat de lunga doar pentru a se pierde urma banilor. Asa se face ca, la plecare, firmele exploatatoare au pierderi si datorii, iar la sosirea hartiilor, paguba se transforma in profituri mari, tradate de majorari de capital de milioane de dolari. Acum, darele banilor sunt adulmecate de procurorii DNA.

Forestar Sa Tarcau aparea la 31 decembrie 2015 cu pierderi de 14.761.708 lei, iar Romanel Group aparea, la aceeasi data, cu pierderi de 5.938.438 lei. In Panama, actionarul majoritar are un capital de 25.000.000 de USD, capital majorat in perioada in care, in judetul Neamt, Forestar SA participa la licitatii, desi inregistra datorii imense fata de Romsilva si subunitatile acesteia.

rm3

Sulaiman A.Al Muhaidib este cel care a facut aportul de capital si cel care a preluat, in pasi, controlul majoritar al Romanel Group (prin off-shore-ul din Panama), de la omul de afaceri libanez Khalil Abi Chahine.

Cei care au sesizat nereguli la contractele dintre Forestar SA si Directia Silvica Neamt au fost reprezentantii Corpului de Control al premierului. Acestia au venit in control in 2014, dar rezultatele nu au fost facute publice mult timp, desi raportul a fost inaintat, in luna ianuarie 2015, prim-ministrului de la acea vreme. Totusi, cei care au primit documentul au fost procurorii DNA.

Forestar SA nu este singura firma care are contracte cu Directia Silvica Neamt, doua nume aparand frecvent in raportul Corpului de Control: Kenotheoz SRL si Forestar SA. Daca Kenotheoz nu pare acum sa o duca prea bine, administratorul cerand in instanta insolventa, Forestar pare a fi o firma in plina expansiune, in ciuda bilantului contabil pe mins. Sediul din comuna Tarcau se intinde pe cateva mii de metri patrati, iar localnicii spun ca la fabrica de prelucrare vin mereu masini cu busteni si ca activitatea este intensa.

rm4

Din anul 2009 si pana in prezent, Directia Silvica Neamt a avut incheiate cu firma SC Forestar SA 69 contracte cu valoarea totala de 36.703.615 lei. Din anul 2009 si pana in prezent, Directia Silvica Neamt a avut incheiate cu firma SC Kenotheoz Com SRL 59 contracte cu valoarea totala de 22.926.411 lei.

CE A DESCOPERIT CORPUL DE CONTROL LA NEAMT

Perioada verificata a fost 2009-2012. Din documentul Corpului de Control reiese faptul ca, pentru participarea la licitatie, operatorii economici trebuiau sa depuna si certificatul de bonitate fiscala si documente care sa ateste ca operatorul economic nu inregistra datorii la bugetul statului. Corpul de Control a descoperit, insa, ca membrii comisiilor de preselectie au admis participarea la licitatiile de masa lemnoasa pe picior a anumitor societati, chiar daca acestea nu au prezentat documentele cerute de lege.

La Directia Silvica Neamt s-a constatat ca unele societati participante la preselectiile pentru licitatiile de masa lemnoasa pe picior si fasonata inregistrau datorii fata de bugetele locale. Este cazul societatii Negura SRL care, la data preselectiei din 19 noiembrie 2009, inregistra datorii la bugetul local al comunei Dumbrava Roșie de 56.071 lei, iar la data preselectiei din 26 mai 2010, aceste datorii urcasera la 85.541 lei. Corpul de control al prim-ministrului a mai constatat ca 19 societati participante la licitatiile organizate de catre Directia Silvica Neamt in perioada 16 martie 2009 – 2 decembrie 2010 aveau, la data preselectiei, datorii catre bugetul de stat, asa cum rezulta din situatia transmisa Corpului de control de catre Administratia Finantelor Publice Neamt – document transmis in luna septembrie 2014 de reprezentantii Finantelor.

Hotii de la Romsilva au permis accesul la licitatii si firmelor care aveau datorii chiar catre ea. La Directia Silvica Neamt s-a constatat ca societatile Kenotheoz Com SRL, Forestar SA, Iramex SRL, Kronospan SA, Dacforest SRL, Validum SRL, Valysor SRL, State Pancom SRL, Toma Proind SRL, Translem Ymg SRL și Lafor SRL au fost admise, in mod repetat, pentru participarea la licitatii si au adjudecat in cadrul acestora diverse cantitati de masa lemnoasa pe picior si fasonata, in conditiile in care, la momentul preselectiilor, aveau datorii restante semnificative fata de Directia Silvica Neamt si subunitatile acesteia.

O alta neregula descoperita la Directia Silvica Neamt se refera la un document fara de care, conform legii, firmele nu pot participa la licitatii. Este vorba despre cazierul tehnic de exploatare, document ce trebuie completat la zi. Acest cazier arata daca firma a exploatat corect padurea sau a avut abateri. La Directia Silvica Neamt s-a constatat ca reprezentantii acesteia, cei ai organelor de control precum si reprezentantii agentilor economici sanctonati pentru incalcarea regulilor regimului silvic nu au completat in mod corespunzator formularul cazierului tehnic de exploatare a masei lemnoase.

Desi in perioada 16 martie 2009 – 31 decembrie 2012 au fost aplicate agentilor economici care au exploatat masa lemnoasa in cadrul Directiei Silvice Neamt un numar total de 878 de sanctiuni, dintre care 875 contraventionale si 3 penale, in urma verificarii prin sondaj a dosarelor intocmite cu ocazia licitatiilor sau negocierilor desfasurate de Directia Silvica Neamt pentru vanzarea de masa lemnoasa pe picior, s-a constatat faptul ca niciunul dintre cazierele tehnice de exploatare nu continea mentiuni cu privire la sanctiunile aplicate agentilor economici pentru incalcarea normelor care reglementeaza regimul silvic. In perioada mentionata, cele mai multe sanctiuni au fost aplicate societatii Kenotheoz Com SRL (109 sanctiuni contraventionale) si societatii Forestar SA (75 de sanctiuni contraventionale).

PS: asa-i ca e frumos la cabana acolo pe Gosman, la Tarcau?

rm6

Anonymous Piatra Neamt

DISTRIBUIE POSTAREA PE: