SFANTUL EFREM CEL NOU, OCROTITORUL FISIERELOR

sfantul-efrem-cel-nou

Să acuzi Biserica Ortodoxă Română că ar fi înapoiată este o sarcină tot mai dificilă în zilele noastre. Pentru a demonstra contrariul, PR-ul celei mai solide afaceri dintre granițele țării vine cu o poveste care ar putea convinge cârtitorii că o doză bună de credință este calea spre rezolvarea oricăror probleme, chiar și a celor legate de nărăvașa tehnologie care ne înconjoară.

Cartea Viața Enoriasului Oligofren, arătările, minunile, acatistul și paraclisul Sfantului Efrem cel Nou, Grabnicul Ajutător și Marele Făcător de minuni spune că Efrem face minuni când vine vorba de fișiere corupte, hard disk-uri posedate și, probabil, chiar și viruși veniți de pe site-uri pornografice. Dacă ne luăm după experiențele celor care au apelat la serviciile sale, în ciuda numelui de hipster și a bărbii care v-ar putea descuraja în primă fază, Sfântul este la curent cu cele mai noi tehnologii și slujește enoriașii credincioși aflați la doar câteva secunde de coborârea arhanghelilor peste laptop-ul posedat care tocmai le-a pângărit munca de o zi.

Una dintre marile realizări din cariera de IT-ist a lui Efrem o reprezintă cazul unei persoane care, de dimineață și până la 16,30 în aceeași zi, lucrase „într-un fișier mare, de 750 MB”. Întocmai ca în povestea lui Moise căruia divinitatea i-a vorbit dintr-un tufiș în flăcări, această persoană a primit, când se aștepta mai puțin, un mesaj de sorginte divină în care, pe un ton grav, i s-a dat sentința: „Internal error: bad record index”. Ce poate fi mai rău pentru un creștin corporatist decât o astfel de sentință crudă? Poate doar vestea că cererea de a munci 25 de ore pe zi i-a fost respinsă.

Strâmtorat și neajutorat în fața puterii diavolești care-i acaparase fișierul, enoriașul corporatist mai avea o singură soluție, spune povestea: chemarea lui Efrem cel Nou. Dacă sunteți un utilizator obișnuit de computer care se întâlnește cu probleme asemănătoare zi de zi, vă veți întreba: de ce, atunci când chemați toți sfinții să repare dispozitivul pe care filmarea de la beția crâncenă din seara precedentă nu se mai deschide, nu vine Efrem?

Cartea cu nume ilogic de lung și plictisitor ne luminează din nou: „Așadar s-a rugat (n.r. – persoana în cauză) Sfântului Efrem cel Nou și a făcut de trei ori Semnul Sfintei Cruci peste computer”. Atenție, peste computer. Aici este, de fapt, și partea unde mulți credincioși greșesc atunci când întâmpină probleme cu computerul. Mulți, atei fără minte în majoritatea lor, apelează la un service autorizat sau descarcă un software de recuperare. Blasfemie! Să apelezi la o soluție laică, deși Efrem, masterand în Automatică și Calculatoare, se vede nevoit să lucreze în supermarket-uri pe salarii de nimic pentru că nu găsește un loc de muncă în domeniul studiat, e cale sigură spre pedeapsa eternă.

Alții apelează la ajutorul altor sfinți in timp ce lovesc computerul cu pumnii și picioarele. La fel de greșită e și această strategie, întrucât, până la intervenția divinității, partea hardware a pornit deja pe drumul ei spre eternitatea tehnologică. Soluția este să vă aplecați peste computer. Nu cu un baros, nu cu picioarele, ci cu credință și nădejde în Efrem. Persoana din povestea relatată în carte a fost salvată în acest fel, ca și munca sa.

Și nu doar el a beneficiat de capacitățile IT-istului Efrem. „Pe mine m-a ajutat cu parola de Mess a unui prieten. După ce m-am rugat, primul cuvânt care mi-a venit în minte era parola. Sfințească-se numele lui Sfântul Efrem din Nea Makri!”, spune un enoriaș. Un vox populi cu întrebarea „Care este primul cuvânt care vă vine în minte?” sunt sigur că ar releva termeni dintre cei mai neortodocși, așa că, fără a fi un sfânt canonizat și autorizat, am un singur sfat: stimate enoriaș, sfătuiește-ți prietenul să-și schimbe parola.

AMIN!