Abuzurile Politiei Locale Piatra Neamt

23/01/2020 by Anonymous Piatra Neamt

Abuzurile Politiei Locale Piatra Neamt

Am cititi prin presa din Neamt zilele trecute un articol despre o persoana care a chemat Politia Locala pentru a fi amendata deoarece aceasta fuma intr-un spatiu public unde fumatul era interzis. Si culmea, persoana respectiva a primit amenda contraventionala, in timp ce administratorul spatiului respectiv a primit doar advertisment. Cam cat de corecta este treaba asta?

Ce nu stiu politistii locali, adica GARDIENII PUBLICI mai exact (pentru ca ei nu sunt politisti sub nici o forma) este ca acestia au fost filmati video pe ascuns timp de vreo 16 minute si inregistrati audio, tot pe ascuns, din momentul in care au intrat pe usa si pana au plecat. Partea foarte nasoala pentru ei este ca toate aceste inregistrari au ajuns si la noi, iar ele urmeaza a fi publicate zilele viitoare. Si ca sa vezi ca manevra e manevra pana la capat, chiar unul din gardienii publici care au dat amenda spune cu gura lui cum a mai fost tot in acel loc de cel putin 2 ori pana acuma si a dat amenzi celor care fumau, respectiv avertisment administratorului. Fumatorii iau amenda si administratorul, taman cel care permite fumatul, ia doar avertisment.

Lasand cazul asta deoparte momentan, haideti sa va aratam un alt mare abuz facut de catre Politia Locala Piatra Neamt (adica GARDIENII PUBLICI) la regimul rutier:

*** Ilegalitatea constatarii si aplicarii sanctiunilor contraventionale de catre Politia Locala si ilegalitatea folosirii rampei luminoase de culoare albastra.

1.Ilegalitatea folosirii de catre Politia Locala a rampei de culoare albastra:
Conform OUG 195/2002(Codul Rutier) articolul 32, alin 1: Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule si sunt clasate in 3 categorii:
a) lumina roșie obligă participanții la trafic să oprească în direcția de mers cât mai aproape de marginea drumului;
b) lumina albastră obligă participanții la trafic să acorde prioritate de trecere;
c) lumina galbenă obligă participanții la trafic să circule cu atenție.

La alin. 2 din articolul 32, litera b, din OUG 195/2002 se specifica CLAR ce autovehicule sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
a) pentru lumina roșie – autovehiculele aparținând poliției și pompierilor;
b) pentru lumina albastră – autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării care însoțesc coloane militare, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminaliști din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență;
c) pentru lumina galbenă – autovehiculele cu mase și/sau dimensiuni de gabarit depășite ori care însoțesc asemenea vehicule, cele care transportă anumite mărfuri sau substanțe periculoase, cele destinate întreținerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri, curățeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării, transportului și depanării autovehiculelor rămase în pană sau avariate, precum și tractoarele care tractează utilajele agricole și tehnologice agabaritice. Inspectoratul General al Poliției Române poate autoriza utilizarea dispozitivelor speciale luminoase de culoare galbenă pentru autovehiculele stabilite prin prezenta ordonanță de urgență.

Se observa in concluzie ca Politia Locala NU FACE parte din categoria institutiilor care pot folosi semnale de culoare albastra. De asemenea, se observa din context faptul ca legiuitorul nu a inclus voit Politia Locala la litera B deoarece sunt specificate separat POLITIA si Politia de Frontiera, existand astfel o delimitare clara intre institutii, nefiind inclusa in categoria POLITIA si Politia Locala pentru ca daca asta ar fi fost intentia, nu se specificau mai sus SEPARAT Politia si Politia de Frontiera.

*** Ilegalitatea constatarii si aplicarii sanctiunilor contraventionale de catre Politia Locala.

Legea de organizare a Politiei Locale (155/2010) specifica la art.7 atributiile institutiei in domeniul circulatiei pe drumurile publice. Se specifica la literele H, I si J urmatoarele drepturi de a aplica sanctiuni contraventionale:
h) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar;
i) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă şi accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule;
j) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală;
Ilegalitatea constatarii si aplicarii acestor sanctiuni este data insa de insasi legea care se aplica in cazul acestor contraventii , adica OUG 195/2002 (Codul Rutier).

Explicatie – la art.1 alin1. din OUG 105/2002 se specifica:
(1) Circulația pe drumurile publice a vehiculelor, pietonilor și a celorlalte categorii de participanți la trafic, drepturile, obligațiile și răspunderile care revin persoanelor fizice și juridice, precum și atribuțiile unor autorități ale administrației publice, instituții și organizații sunt supuse dispozițiilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență.

In concluzie, CIRCULATIA PE DRUMURILE PUBLICE este reglementata strict de OUG 195/2002. La art.1 alin 3 tot din OUG 195/2002 se specifica autoritatea competenta astfel :
(3) Autoritatea competentă în domeniul circulației pe drumurile publice privind inițierea și avizarea unor reglementări, precum și aplicarea și exercitarea controlului privind respectarea normelor din acest domeniu este Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române.

Politia Locala NU FACE PARTE din Ministerul Afacerilor Interne

!!!!!!! Articolul 2 din OUG 195/2002 este esential deoarece specifica!!!!!!!! :
Art. 2.
Îndrumarea, supravegherea și controlul respectării normelor de circulație pe drumurile publice se fac de CATRE POLITIA RUTIERA din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, care are obligația să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora.

CHIAR DACA TEXTUL LEGII 155/2010 SPECIFICA POSIBILITATEA APLICARII UNUI NUMAR LIMITAT DE SANCTIUNI DE CATRE POLITIA LOCALA , OUG 195/2002 OFERA POSIBILITATEA APLICARII DE SANCTIUNI DOAR DE CATRE POLITIA ROMANA (M.A.I). PRACTIC, LEGIUITORUL A OFERIT POLITIEI LOCALE DREPTUL DE A CONSTATA SI SANCTIONA DAR NU A OFERIT SI CADRUL LEGAL IN CARE SE POATE CONSTATA SI SANCTIONA, SANCTIUNILE APLICATE LA OUG 195/2002 DE POLITIA LOCALA FIIND NULE DE DREPT SI POLITISTII LOCALI CARE AU SANCTIONAT LA OUG 195/2002 AU COMIS INFRACTIUNEA DE ABUZ IN SERVICIU.

!!!!!!POLITIA LOCALA nu poate avea POLITISTI RUTIERI.!!!!!

Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 aprobat prin HG 1391/2006, la articolul 177, alin 2 specifica:
(2) Poliţiştii rutieri sunt ofiţerii şi agenţii de poliţie specializaţi şi anume desemnaţi prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Rezultă, din norma legală citată, că pentru a avea calitatea de polițist rutier, polițistul trebuie să îndeplinească, cumulativ, două condiții: să fie agent de poliție specializat și să fie desemnat prin dispoziție a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliței Române, aceste conditii neputand fi indeplinite de catre “politistul” local.

politia-locala-sediu-pnt

Anonymous

DISTRIBUIE POSTAREA PE: